Case HSL Pysäkkinäytön ohjaus

Kirjoittanut ja casen toteuttanut Juha Tikkanen WSP Finlandilla 2008-2009.

Toteutimme WSP Finlandilla pilotoinnin Axentian paristokäyttöisten näyttötaulujen ohjauksesta neljälläkymmenellä bussipysäkillä Helsingissä. Laadimme toteutukselle taustajärjestelmän, joka luki HSL:n aikatauluaineistoja ja välitti näistä reaaliajassa tietoa Axentian gatewayn läpi paristonäytöille. Pilotissa haluttiin todentaa paristokäyttöisten näyttötaulujen soveltuvuus ja kestävyys Helsingin katuinfrassa. Pilotti oli menestys ja paristokäyttöiset näytöt on otettu laajalti käyttöön ympäri Suomen.

Tämän kaltaiset pilotit ja kokeilut ovat meille lähellä sydäntä ja olemme mielellämme mukana teitä auttamassa. Ota toki yhteyttä.

 

Case Huojumisen mittaus

Kirjoittanut Miika Mattila ja casen toteuttanut Digitec Oy 2019.

Tarve:

Asiakkaalla oli tarve tarkastella nopeasti liikkuvan kulkuneuvon huojuntaa korkealla näytteenottotaajuudella. Tietoa ei tarvittu reaaliaikaisesti, joten paikallinen tallennus oli riittävä ratkaisu. Laitteen vaatimuksena oli itsenäinen toiminta ilman ulkoista virransyöttöä.

Ratkaisu:

400 näytettä sekunnissa tallentava laite paikallisella MicroSD muistilla. Laite toimi itsenäiseti yhdellä 18650 Li-ion kennolla n. 10h. Laite sisälsi kennon latauselektroniikan Micro USB liitännällä. Sensorin mittausalueeksi valittiin +/- 8G.  Asiakas oli valinnut valmiiksi käytettävän elektroniikan,  tehtäväksi jäi laitteen ohjelmointityö ja tietomalli.

Käytetty mikrokontrolleri:

  • ESP32 (alusta sisälsi suoraan muistikorttivalmiuden ja akun latauspiirin)

https://github.com/LilyGO/TTGO-T8-ESP32

Käytetty sensori:

  • LIS3DSH

https://www.st.com/resource/en/datasheet/lis3dsh.pdf

Onko sinulla tarpeita mitata kiihtyvyyksiä tai erilaisia liikkeen muutoksia? Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää.

 

Case Kristalli

Kirjoittanut ja toteuttanut Juha Tikkanen WSP Finlandilla 2007 – 2010.

Rakensimme WSP:llä pysäköinninohjaus- ja opastusjärjestelmän, joka näytti reaaliaikaista sekä kalenteriin pohjautuvaa tilaa parkkihallin autopaikkojen vapausasteesta. Asensimme parkkihalliin autopaikkakohtaisia näyttöruutuja, jotka kertoivat paikan omistajan kalenterista tiedon, kuinka pitkäksi aikaa auton saa paikalle parkkeerata ennen omistajan paluuta. Paikassa oli lisäksi ultraäänisensori tarkkailemassa, onko paikalla autoa vai ei. Tämän avulla yrityksen työntekivät pystyivät web-käyttöliittymän avulla tarkastelemaan, olisiko parkkihallissa vapaita paikkoja.

Rooliini toteutuksessa kuului konseptin suunnittelua, ultraäänisensoreiden, parkkihalli PC:n sekä näyttötaulun ohjelmointi, taustajärjestelmä sekä kalenteri-integraatio.

Järjestelmäsuunnittelu ja -toteushankkeet, jotka vaativat käyttöliittymiä sekä ympäristön havainnointia ovat meille lähellä sydäntä ja olemme mielellämme mukana teitä auttamassa. Ota toki yhteyttä.

 

Case Kylmäkuljetus

Kirjoittanut ja casen toteuttanut Digitec Oy 2018.

Tarve:

Asiakkaalla oli tarve valvoa kylmäketjua elintarvikealalla. Suoraa kustannustehokasta tuottetta ei löytynyt markkinoilta. Aikaisempi ratkaisu valvontaan oli manuaalinen tiedonkeruu jolla todistettiin kylmäketjun katkeamattomuus asiakkaalle. Ongelma oli tiedon epäsäännöllisyys ja mikään ei todistanut tiedon oikeellisuutta.

Ratkaisu:

Matkapuhelinverkon välityksellä toimiva laite, joka lähettää kylmätilan (pakastintila ja kylmätila erikseen) lämpötilan minuutin välein pilvipalveluuun. Nyt asiakas pystyy näyttämään graafisesti kylmäketjun toteutumisen kuljetuksista omille asiakkailleen. Laite saa käyttöjännitteen auton virtajärjestelmästä.

Käytetty mikrokontrolleri:

  • Atmel ATmega328P

http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/Atmel-7810-Automotive-Microcontrollers-ATmega328P_Datasheet.pdf

Käytetty GPRS moduuli:

  • SIMCom SIM800L:

http://www.sabreadv.com/wp-content/uploads/SIM800HL_Hardware_Design_V2.01.pdf

Käytetyt sensorit:

  • Maxim Integrated DS18B20

https://datasheets.maximintegrated.com/en/ds/DS18B20.pdf

  • Kotelointityyppi: Vesitiivis, kiinteällä johdolla
  • 1kpl DS18B20   kylmätilassa
  • 1kpl DS18B20 pakastintilassa

Havainnekuva datasta:

Onko sinulla tarvetta lämpötilan, kosteuden tai ilmanpaineen mittaamiselle?  Ota yhteyttä ja keskutellaan lisää.

Case TREIJ2010 – Tampereen joukkoliikenteen informaatiojärjestelmä

Kirjoittanut ja casen toteuttanut Juha Tikkanen Mattersoftilla 2010 – 2016.

Toteutimme Mattersoftilla yhdessä CGI:n kanssa Tampereen joukkoliikenteen informaatiojärjestelmän. Kokonaistoteutus sisälsi mm. ajoneuvolaitteet, taustajärjestelmän, liikennevalokojeet sekä bussipysäkkinäytöt. Olin projektissa koodaavan arkkitehdin roolissa ja vastasin taustajärjestelmistä kokonaisuudessaan, tietokantasuunnittelusta, osin integraatioista, osasta karttapohjaisista hallintakäyttöliittymistä sekä raportoinnin, monitoroinnin ja testauksen suunnittelusta.

IJ2010-järjestelmän toimintaperiaate yksinkertaistettuna
Linja-autoissa olevan ajoneuvolaitteen GPS-paikannuksen mukainen paikkatieto sijainnista siirretään palveluntuottajan taustajärjestelmään. Taustajärjestelmä ohjaa liikennevaloetuuksia paikannukseen perustuvien liikennevalojen pyyntö- ja kuittauspisteiden avulla. Järjestelmään kytkeytyneille ajoneuvoille myönnetään liikennevaloetuudet ajoneuvojen kulkiessa edellä mainittujen pisteiden kautta, mikäli ajoneuvo täyttää lisäksi kriteerit sallituista raja-arvoista, jolloin ajoneuvolle voidaan myöntää liikennevaloetuus. Liikennevaloetuuksien pyyntö ja kuittaus tapahtuvat taustajärjestelmässä, jota voidaan hallita helposti nettipohjaisen käyttöliittymän kautta. Taustajärjestelmä ohjaa liikennevaloihin asennettuja liikennevalokojeita, jotka toteuttavat liikennevaloetuudet. Onnettomuustilanteissa esimerkiksi hälytysajoneuvot pystyvät ohittamaan normaalin valokierron.
Vahvana etuna tässä järjestelmässä on fyysisten induktiosilmukoiden tai vastaavien tunnistinlaitteiden puuttuminen katuinfrastruktuurin parista, mutta liikennevaloihin tarvitaan silti liikennevalokoje liikennevaloetuuksien toteuttamiseksi.

Järjestelmän toiminta edellytti reaaliaikaisuutta ja todella pieniä viiveitä, koska asioita piti saada tapahtumaan välittömästi kovaa vauhtia kulkevan ajoneuvon ylittäessä kartalta valitun paikan. Myös järjestelmän hallinta, raportointi sekä monitorointi toteutettiin reaaliaikaisiksi, joten kaikenlaiseen poikkeavaan toimintaan ja virhetilanteisiin pystyttiin välittömästi vaikuttamaan. Järjestelmän elinkaari oli vuodesta 2010 vuoteen 2019.

Järjestelmän suunnitelu ja toteutus oli pitkä ja mielenkiintoinen projekti, kohokohta tähän astisella urallani. Voisin kirjoittaa aiheesta vaikka kuinka pitkiä tarinoita, mutta aiheesta onkin nähtävästi jo ainakin pari lopputyötä kirjoitettu:
https://trepo.tuni.fi/bitstream/handle/123456789/21928/ruotsalainen.pdf
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/40560/reaaliaikainen_matkustajainformaatiojarjestelma.pdf

Mikäli kaipaat tämän kaltaisiin hankkeisiin suunnittelu-, arkkitehtuuri- tai toteutusapua, ota toki yhteyttä. Me autamme mielellämme.